Thursday, December 30, 2010

Braids

Braids. Dalam BM ape ye?
Tapi nak cakap aku expert dalam wat rambut sendiri, hampeh.....
proses dalam pembelajaran yang melibatkan rambut2 putus sebab kuat sangat tarik... atau rambut jadik kelam kabut kat akhir2 tu...benci la... kalo korang pernah wat braids.. mesti der masalah tu.
Satu je yang tak best braid nih, kalo rambut terang atau blond ke...cantik le sebab nampak braiding tu...
Rambut aku dah hitam atau mmg dah lame hitam... senang nak jaga kat sini.... kalo kat KL bole le gedik ngan rambut karat, salon murah maaa... kat sini...aaiiihhh... mahal nak mamp..
so aku dye je hitam..senang abis cite...
Tapi obsesi aku untuk nak wat braid cantik2 tak luntur walaupun aku braid tak nampak sebab rambut hitam.






Kalo aku dah pandai..aku post braid aku wat sendiri..takat nih..hodoh lagi..:)

Nanti la ye.. :)


Tahun Baru

Tahun Baru, blog pun baru.. tak jugak.. name je yang baru. Yang lain rasa nye same je.
Excited tak? nak new year atau tak peduli pun... macam birthday, umur meningkat, perangai sama je..bak kate CikYan "growing up is optional" yee...
Umur dah dekat 30.. tapi rasa sungguh muda (perasan je tu)

Harap2 tahun 2011 akan lebih best dan banyak lagi aktiviti. Kemalasan nak update blog pasal diri sendiri..tak menarik pun. Balik2 cite pasal snow... bosan ah..
Banyak cite yang tak manis dan tawar dalam hidup aku nih, tak kuasa la nak type dalam blog. Tak der misteri ... motif nye adalah..bile aku jumpe member kat KL nanti ..ader cite..kang aku cite bebanyak dalam blog nih, tak der cite nak borak2... betul tak? Mana la tau ada member2 yang baca. Sungguh tak misteri bile jumpe kang, aku cite...tertiba member celah " aku dah baca blog ko ari tu" (tepek tapak tangan kat dahi) spoil.

Time aku balik KL Mac 2010, cam kelam kabut... dan fulus pun kurang nak jumpe member... walaupun takat air teh tarik RM1 ...atau lebih...(aku tak tau berapa harga teh tarik sekarang... maaf ye) aku masih nak minum teh tarik sampai cecah RM10. Kiranye lama la nak lepak. Aku rindu ngan member2 aku.. terutama famili aku.. nampak je aku tak peduli tapi aku merindui korang semua... sincerely nih. Kalo korang rindu sgt kat aku, derma2 la duit kat aku balik KL ye.. credit card/Cash/ Pay Pal aku terima.

Harap2 member aku letak dalam memo 2011 to do list
"Gi lawat Ena kat Finland"
Okie ape.. walaupun bukan London atau Paris..tapi aku pasti kan aku memberi hospitality yang setaraf dgn Pak Perancis dan Makcik London.

OK tak?

Malaysia Dapat Cuti


Aku baca berita siap PM Malaysia kasi cuti lagi sebab menang bola. pergh! Time menang Thomas Cup dulu 1992, PM kasi cuti ke ? Tak kan? Sila inform aku ..sebab time tu umur baru 10 tahun... :) Aku baca berita team Malaysia menang sebab peminat main laser, buat team Indonesia pening... ye ke? Tak best le cam gitu.. fair game ke cam gitu?
Ape2 pun...Malaysia kasi cuti sebab menang bola... agak2nye kalo Malaysia menang World Cup boleh cuti sebulan kot... :)

Bisness Kot

Aku nih nak kate kepala bisness tak jugak. Kepala Shopping de la. Tapi kalo aku wat , aku make sure aku suke ape yang aku jual... maybe makeup.. tapi.. kat KL, aku rasa dah banyak makeup bole dapat... even dalam forum Low Yatt pun korang bole dapat jenama Urban Decay or NYX dgn harga yang murah.
Tentang keaslian tu, aku tak sure... sebab banyak company dr China produce produk2 nih..
Agak2 nye kalo aku jual LipSmacker secara tetap, korang nak beli tak? :) tanye je.. :)



Akhiri Pena dengan pesanan,

Harap2 tahun 2011 memberi lebih rezeki dan kebahagian kepada famili ku dan rakan2 ku..
Sila lawat Finland dan
Malaysia Boleh!


so?

Wednesday, December 29, 2010

Sock Bun

Want big curls without heat? taaddaa....!!! Sock bun is the answer!!

Wear it as it is... or put it on top of your head and sleep on it and next morning, take it out, put a spray on it and waaalllaa!! Big Hair is yours! :) The problem is, I sacrificed my bf socks for this purpose....hehehe.. he have tons of it..so shhhhhhh he won't notice.... :)

It is fast and pretty!

From this ...



To this...


I got this idea from this girl..

Watch it for instructions... :)



Wednesday, December 8, 2010

Oh my White White White ..

The worse since 100 years ago.. Aren't I lucky?






Soooo, anyone wants to come to visit me this time around? Puuhhhhleesseeee....:)

Friday, December 3, 2010

IS IT THAT HARD?!!

Have you ever want to start eating right, exercise more and try to search in internet about those kind of information and soon enough become discourage?

I get that often and I don't understand why can't make it easy and simple.

Obviously, I can't follow diets for westerners, for example Atkins Diet or South Beach Diets. It doesn't work for my Asian genetics. There is one website or blog for Asian diets or more precisely Malaysian diets. It is a good effort to do it and I am applauding to that person. At least I know how much calories in Chicken Rendang or Roti Canai! :)

Only one slighty thing, I don't like to read too technical things on why this muscles relatively for weight loss and etc..etc.. It practically zone me out. I need to simplify things. The way it is written in the blog is more bashing other people diets rather encouraging them to loss weight. Doesn't need to be "pointing out" the faulty. I think we as Malay tends to insults other Malay rather than "Melayu patut tolong Melayu" kind of thing. Usually the word "help" means "ridicule" or "insult". I don't want to go there.

It is food that makes the culture.

Of course, in the end, eating less, healthy and exercise more is always the best method to go.

Supernatural

Why must Sam return without soul? Why can't he just stay inside hell cage with Lucifer and Michael and play tic tac toe? Why? Tell me why (lagu Backstreet Boys).

Tak paham. Kenapa nak hancurkan sesuatu yang sungguh indah ending nya? Adakah di sebabkan demand yang melampau untuk lihat adik beradik yang hensem itu? Ah! Tidak ku peduli akan show yang aku puja dahulu. Aku kecewa!

Sekarang, adik beradik yang hensem itu tidak mempunyai kelucuan yang dahulu kala meriangkan hatiku.





Wow, does she really need 20 lip gloss and 6 different foundation?
She's not even a makeup artist. Oh well, I can't say more. I used to buy crap for my hair as well. Bunch of crap.
As I am now living frugal, I noticed that I don't NEED so much stuff but I WANT so much. Perhaps it is a good thing for now. Never say never. I can't resist cute packaging and sold-out catch phrases. Like this:




or like this!



Don't tell me your not feeling anything inside?!



Obsession on finishing Professor Layton's Unwound Future was paid off. At least for me. I couldn't emphasis more on how much I love this game and it's storyline. The best!


Thursday, November 18, 2010

Kehadapan rakan ku yang sungguh touching mouching membuat blog..:)

*aku pon nak balas la!*

Walau pon kekok untuk aku berbicara di blog ini berbahasa melayu tetapi aku tidak pernah lupa akan bahasa ku sendiri.. :) Selamat Hari Raya Haji kepada mu jua... Kali ni kali kedua jua aku beraya di sini...sebak dan jeles kepada orang yang menatap jamuan yang enak2 di hari raya... :) *makan je aku pikir*

Best tempat keje ko.. cubicle yang comel! kenapa tidak letak Pak Moomin di atas meja mu? hehe....

Hari ni salji telah turun untuk pertama kali nya. Dan secara automatik nya, aku merasa kan di dalam snow globe...seperti ni ...

Aku harap ko dapat la menziarahi aku di sini... pada bila2 masa sahaja...aku akan menanti mu ...

Pasal kepatahan hati ko tu, aku harap ko ok...take your time... aku tau bukan senang..to mend a broken heart... kita semua pernah melalui dan aku tau ko akan tabah untuk ketawa semula :) Ko ingat je ape ko nak wat ..nak travel kee.. just to keep your mind busy....time will heal ..:) it always does.

Banyak telah kita belajar setelah era Kino berakhir. Time Kino adalah time tak serius dgn hidup..itu pendapat aku la. Member keje best2.. gosip baaiiiknyee.. tetapi masa gembira akan tetap berakhir.... Ape2 pon aku tetap sokong ko 100% dalam apa juga keadaan..:)

So camne mission ko nak turun kan berat badan.? dah beli basikal yang anda idam2kan? Aku pun tak leh nak komen berbanyak.. sejak dua menjak aku di sini dan tinggal bersama dgn kekasih ku .. berat badan pun bertambah hingga rakan lain pikir aku pregnant.. tetapi aku defend diri ku mengatakan sebab sejuk..dan kesejukkan membuat muka ku kembang dan baju berlapis2 .....:D*anda tidak percaya?* Dan atas-atas alasan yang tidak sesuai untuk di baca di kalangan budak belasan tahun...

Apa2 pun Mari bersama2 untuk kekalkan amalan yang sihat tubuh badan!! yeay! :D





Tuesday, November 16, 2010

Selamat Hari Raya Haji to everyone.. :)



Haih... melepas lagi makan rendang...Makan je pikir.. :)



Sunday, November 14, 2010

See the flab, it is pretty much wake up call.



Sunday, October 31, 2010

Thursday, October 28, 2010

Old Flames 

Old flames is gone. Old flame is dead to me. Why can't he get it? I gave a message to say " have a nice life and wish you all the best" speech and the truth is, I wanted to say " Fuck off, you son of a bitch, I do not want to waste my ounce of energy talking to you. I am truly happy without you and thank you very much for being asshole to me because I know what kind of man I want in life..  everything that you are not"

I've been ignored him for past 7 years and I had it. Please be dead. 

I do sound awfully cruel but that's how I roll. Once lost, just get lost. Capishe?!! 

Friday, October 15, 2010


Choocolate UnMarble Cake

It is my first attempt to do marble cake.

It doesn't look like "marble" :) opppsss!

I got the recipe from Joyofbaking.com

Perhaps I done it a bit off, cause the cake taste a bit dry.

At least I try!





Cinnamon Bun (untuk Lena)

250ml -susu segar
25gram yis atau satu paket yis
80 gram gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk "cardamom"
1 biji telur
100 gram mentega
370 gram tepung gandum

Filling:
mentega
serbuk cinnamon
gula

topping:
1 telur
gula yg besau2 tu :) @ coarse sugar

Cara membuat:

1.Panas kan oven 225c

2.Mskkan yis dalam susu yg suam (tunggu beberapa minit)

3. mskkan separuh tepung dan ayak hingga menjadi doh yg lembut

4.mskkan mentega kedalam doh dan tambah tepung sebyk yg di perlukan.

5. Doh dah sedia jika tak melekat kat jari jemari mu :)

6. Tutupkan doh didalam mangkuk dgn kitchen towel and biarkan naik selama 30 minit (kalo tak naik pon takpe, asalkan ko biarkan)

7. Selepas 30 minit, tumbuk (knead) doh tu sebentar.

8. Dgn rolling pin, ko rolkan doh tu jadi empat segi panjang (rectangular)

9. Spread butter ke atas doh bersama gula dan serbuk cinnamon.

10. ko rolkan doh tu cam nih...



11. Lepas tu ko potong doh tu cam nih...



p/s: bukan tangan aku ye.. aku tak putih cam gitu...:)

12. Tekan kan doh yg telah dipotong tu kat tengah2 dgn ibu jari, jadikan lapisan tu terkeluar sedikit.

13. Biarkan doh tu selama 30 minit lagi dgn kitchen towel.

14. Selepas 30 min, beruskan doh dgn telur dan coarse sugar.

15. Bakar selama 10-15 min @ sehingga perang keemasan.

16. Makan!!


SELAMAT MENCUBA!


Thursday, October 14, 2010

A picky friend

I'm a picky friend. I pick friends... though I am not judgmental. I wish I am younger when making friends just simply sitting next to that person and talk about bullshits. That's usually the case. 

The older I get, friendship is more like a rose in the desert. Rare. 

The best friendship I've made is myself. Pretty fucked up. 

The best friendship I've found is in my sister. I'm older now, so I get all the jokes. 

The lost friendship is just lost. Sailing in bottle, kept alive but drifted apart. 

The new friendship is expanding your world. Meeting new person, is like frog hopping to one place to another just to sit which is comfortable and beneficial. 

No offenses to my all friends,but when I first meet my friends, I pictured them in cartoons or animals or even household items. 

Perhaps I have imagination dysfunction. 

Either way, it made me smile. :) 

p/s: Do not ask me which cartoons, animal or household items are you associate with. Something are meant to be kept beautifully in my mind. Thank you. 





Tuesday, October 12, 2010

Positivity


Being positive is good but sitting with ultra positive person 24/7 is tiring.
Sometimes you want to slap that person face so hard they are in coma for 2 weeks.
Probably it just me.
Though sitting with person who being totally negative also pain in the ass.
You want to throw them into a dungeon full with lions.
I guess the key word is Balance.




BAD LUCK GOOD LUCK


I've always consider myself as positive and optimistic person though I can't help myself for being depressing bitch sometimes. I'm human. Superstitiously, people would consider doing somethings that can bring bad luck but it got me thinking that because bad luck surrounded me lately, I guess things that brings me bad luck could actually brings me good luck. Get it?

We'll see how it goes. :D I do believe in ghosts and spirits.. but thats all about it.




Saturday, October 9, 2010

Cinnamon Buns

Easy to bake and easy to finish!

Joy of life is enjoying food..





Birthday Gift

What more do I want for my birthday? My 28th years of living.



I love you , sis! :D

Sunday, September 12, 2010

Eid & Night of the cats



I rode a panther for Eid celebration.

What did you do, eh?


Friday, September 10, 2010

Models Own



My new found love!




Love to put colors on my nails


and smile on my face :)

Thursday, September 9, 2010


Selamat Hari Raya kepada saudara serta saudari ...
setahun hanya seeee kaalii... waaaaa.....
Tahun depan mesti balik raya...
Nak makan lauk raya...
Nak duit raya
walaupun dah nak cecah 30 tahun
Hati mesti muda
Ampun ya ampun kepada sesiapa yang terasa
Salah dan silap harap di maafkan...

Saturday, September 4, 2010

Pretty-fied

Wake up in the morning feeling.....



too lazy to go out so I paint my nails








and I feel pretty again.


Drinking Straws

It's more interesting than I think. Thanks, Marvin Stone and Joseph B. Friedman.

January 3rd is officially national drinking straw day. :D






Marco Hort (259 straws)


ART STRAWS







SEXY STRAWS





CUTE STRAW SIPPER


Thursday, September 2, 2010


Museum of Modern ArtAlign Center

Modern = If you don't get it, you are there.







"If you have it, flaunt it"
Natural History Museum



It's free admission after 4 pm. It's great to see dead animals.

Wednesday, September 1, 2010

Tuesday, August 31, 2010

Hot air balloon





Don't you feel like fairy tales?






I wish there is hot air balloons with various shapes : cow & ufo & star

Monday, August 30, 2010

Selamat Hari Kemerdekaan Ke 53 untuk Malaysia



You can take me out from Malaysia 

But you can't take Malaysia out of me 

Rice is my choice 

and fingers is my spoon

Belacan never my favorite 

but durian always do  it right




Linnanmaki

( picture from  Julius Haukkasalo)



You spin me round and round 

I felt vomiting in exciting 

Screaming for pop up ghost 

Makes the fun most

Unexpected vortex of terror completes them all. 


Saturday, August 28, 2010

If I am an alien

1. I would be bad alien. 

2. I would pee on every human with my pee alien hole. 

3. I would eat brain, probably they would taste like chicken or children with bad teeth. 

4. My tongue will be sticky and long like frogs. (easier to put human in one place) 

5. My head would be like medusa-like. Snakes retarded. 

6. I would hear bad rap music. We, alien like it. 

Or I could look like this :


Friday, August 27, 2010

Facebook Manners And You

I love vintage educational short-movie.

Are you educate yet?


I'm sure am!  *grin*


1938 Dating Tips.

It is never out of date.